Vilka ord ska jag undvika för att skriva en fördomsfri annons?

"Om vi missar 50% av kandidatbasen går vi miste om kompetens som kanske hade gjort hela skillnaden, speciellt på en arbetsmarknad som är arbetstagarens, inte arbetsgivarens."

Vilka ord ska jag undvika för att skriva en fördomsfri annons?

De flesta rekryterare idag har tagit del av problematiken kring omedveten diskriminering i rekryteringsprocesser. För er som inte har gjort det kommer här en (väldigt förenklad) sammanfattning.

Diskriminerar du i rekryteringsprocessen får du ett sämre underlag av relevanta kandidater. Diskrimineringen i dagens arbetsliv är strukturell, vilket betyder att den är inbyggd i organisationer, processer och…våra hjärnor.

Den dyker framförallt upp i traditionellt mansdominerade yrken. Världen ser inte längre ut som den gjorde, och idag är det inte bara män som utbildar sig till utvecklare, ingenjörer och elektriker, för att ta några exempel.

Om vi missar 50% av kandidatbasen går vi miste om kompetens som kanske hade gjort hela skillnaden, speciellt på en arbetsmarknad som är arbetstagarens, inte arbetsgivarens. Dessutom är det ju numera helt belagt att om vi har en arbetsgrupp med människor som inte är kopior av varandra blir resultatet bättre.

Problemet måste angripas på alla plan samtidigt för att det ska bli någon skillnad. Det funkar liksom inte att attrahera kvinnor till mansdominerade jobb om arbetsplatsen osar av sexism, ryggdunkande och nepotism. Men – för att begränsa omfattningen av den här artikeln tänkte jag främst prata om hur vi bäst skapar skyltfönstret till jobbet, nämligen själva jobbannonsen.

Det har gjorts en stor studie på området som populärt refereras till, men som inte så många orkar läsa. Den publicerades först i ”Journal of Personality and Social Psychology” av Gaucher, Friesen and Kay (2011) och heter ”Evidence That Gendered Wording in Job Advertisements Exists and Sustains Gender Inequality”.

Så här kul är det att läsa ”Journal of Personality and Social Psychology”. Vad säger ni, julklappstips till svärmor kanske?

 

Jag orkade läsa den.

Det tog jättelång tid och krävde hela min uppmärksamhet och intellektuella kapacitet (som är vida känd, i alla fall av mig själv och min mamma). För att sammanfatta det hela på ett sätt som du kan dra någon nytta av, har jag destillerat vissa delar av resultatet till något som kanske kan hjälpa dig nästa gång du ska skriva en annons.

1. Det finns typiskt manliga och kvinnliga ordval

2. Förekomsten av dessa ordval påverkar främst kvinnliga sökanden. Alltså, män påverkas inte så mycket av huruvida ordvalen är genusinriktade. Men det gör kvinnor.

3. Väljer du fler manliga ord i annonsen, kan det ha en negativ effekt på hur många kvinnor som söker jobbet.

Vi klipper direkt till 1000-kronorsfrågan: Vilka är då dessa förbannade manliga ord? Det visar sig att det finns ett helt koppel av ord. I studien mätte de inte mindre än 50 typiskt manliga och kvinnliga ord.

Vad säger du, är det inte på sin plats att vi har en liten topp-10-lista här? Det känns ju alltid på sin plats tycker jag. Jag tog lite hjälp av en amerikansk branschkollega som analyserar könsstrukturer i texter (läs artikeln här) och som hade plockat ut de vanligaste manliga orden från 48 246 jobbannonser.

Manliga ord topp-10:
1. stark
2. drivkraft
3. chef
4. analys
5. analytisk
6. driven
7. individer
8. bevisad
9. arbetskraft
10. beslut

Inte självklart, eller hur? De där orden är ju väldigt vanliga i en rekryterares ordförråd.

Här kommer den enkla quick-fixen. Läs igenom din annons. Hitta orden. Skriv om enligt följande förslag:

1. stark (stabil, solid)
2. drivkraft (initiativförmåga, inspiration, energi, företagsamhet)
3. chef (ledare)
4. analys (utredning, studie, test, data)
5. analytisk (systematisk, grundlig, eftertänksam, slutledningsförmåga)
6. driven (motiverad, inspirerad)
7. individer (personer, människor)
8. bevisad (etablerad, demonstrerad, pålitlig, framgångsrik, betrodd)
9. arbetskraft (team, medarbetare, lag)
10. beslut (val, slutsatser, omdöme, agera)

Du kan ju börja där i alla fall. Om du vill ha hjälp att skriva annonsen och minska risken för att den blir omedvetet diskriminerande kan du ju testa att låta vår robot göra det. Det är gratis och det värsta som kan hända är att du får en välskriven text som du kan utgå från. Klicka på länken nedan i så fall.

Magnus Paues

Magnus är VD och medgrundare av Cowrite. Han är en erfaren entreprenör, copywriter och livsnjutare. Magnus älskar att inte veta var han är, ”livet blir mer spännande då” och har ordet ”hej” intatuerat med Times New Roman på vänstra tån.

Fler inlägg

Det är svårt att veta vilken struktur man ska ha i ett personligt brev. Vi guidar dig till den ...

Vilka ord ska jag undvika för att skriva en fördomsfri annons?