"Om en robot skapar jobbannonserna – vad ska jag göra då?"

"Om en robot skapar jobbannonserna – vad ska jag göra då?"

Orden kom från Sabina, en rekryterare som uppenbarligen lade väldigt mycket tid på att skriva rekryteringsannonser.

Året var 2017 och vi på Cowrite hade sedan länge haft teknologin klar – en robot som skapar jobbannonserna – välformulerade och grammatiskt korrekta. Dessutom tog det bara några minuter. Användaren svarar på ett antal frågor om tjänsten, väljer tonalitet och trycker på en knapp.

När vi äntligen hade fått till en förstudie med ett av de största rekryterings- och bemanningsbolagen stötte vi på patrull från oväntat håll. Förstudien och investeringen var redan sanktionerad från ledningen, men vissa av användarna, däribland Sabina, var skeptiska.

Förståeligt, eftersom tekniken helt enkelt hotade deras jobb.

Vi insåg då att om man säljer högteknologiska automatiseringslösningar måste man också ha förmågan att förklara det orimliga i att inte använda vår hjärna till det den är ämnad: att lösa komplexa problem, tolka andra människor och vara kreativ.

De senaste 15 åren har hela 52% av Fortune 500-bolagen försvunnit – till stor del just för att människor lagt alldeles för stor del av sin tid på sådant som deras hjärnor är överkvalificerade för.

I en rapport från McKinsey (https://www.mckinsey.com/business-functions/digital-mckinsey/our-insights/where-machines-could-replace-humans-and-where-they-cant-yet) beskrivs hur stor del av arbetstiden som människor lägger på uppgifter som kan automatiseras.

Låt oss ta ett exempel. Om du till största del lägger din arbetstid på att hantera och samla in information, är det stor sannolikhet att dina arbetsuppgifter kommer att automatiseras bort framöver.

Om du däremot håller på med kreativt arbete eller att hantera människor på ett eller annat sätt, är det mindre troligt att en robot tar ditt jobb. Än så länge.

Så, i vilken av dessa kategorier återfinner vi ”att skriva”? Jo, det beror lite på hur man ser det. Om du är duktig på det kan det kategoriseras som kreativt arbete.

Men om du inte är duktig på det, blir det snarare just ett sätt att hantera information. Och för merparten av oss är det tyvärr det sistnämnda.

Om det bolag du jobbar på ska ha någon chans rent långsiktigt, ska skrivande följaktligen automatiseras bort.

Efter förstudien gick affären till slut i lås. Och när rekryterings- och bemanningsbolaget hade använt vår textrobot i några månader mätte vi resultatet.

Rekryteringsannonser som skapades med textroboten fick 45% fler kvalificerade ansökningar och tiden att skapa en annons gick ned till 10 minuter i snitt.

Men hur gick det för Sabina?

Sabinas arbetsuppgifter förändrades. Hon fick nu tid att träffa fler kandidater och kunde utveckla sin förmåga att hantera såväl kandidater som viktiga kunder.

Idag är hon multimiljonär och bor i ett slott i Schweiz.

Om du vill prova på tjänsten, klicka här.

Rekryteringsannonser som skapades med textroboten fick 45% fler kvalificerade ansökningar och tiden att skapa en annons gick ned till 10 minuter i snitt.

Fler inlägg

Det är svårt att veta vilken struktur man ska ha i ett personligt brev. Vi guidar dig till den ...

Vilka ord ska jag undvika för att skriva en fördomsfri annons?